BISKUT ARAB
Bahan-bahan
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna merah, kuning dan hijau
Cara Penyediaan
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti
merah, kuning, hijau
4. Bentukkan adunan saperi bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
5. Masukan adunan dalam paper-cup kecil.
6. Bakar pada suh 180'c selama 25 - 20 minit
BISKUT BELINJAU
Bahan-bahan ( 70 - 80 keping )
175 g keropok belinjau yang telah digoreng dan dihancurkan kasar2
100 g mentega
60 g gula pasir
2 sb madu
mangkuk kertas yg kecil secukupnya
Cara-cara
1. Satukan mentega,gula dan madu di dlm kuali.Kacau.
2. Masak di atas api sederhana panas hingga gula larut.
3. Masukkan pula keropok belinjau dan gaul hingga sebati.Matikan api.
4. Bubuh adunan belinjau di dlm mangkuk2 kertas.Buat hingga habis dan susun kan diatas dulang pembakar.
5. Bakar selama 8-10 min atau hingga keperangan.
6. Sejukkan belinjau madu di atas redai dan simpan di dlm bekas kedap udara
175 g keropok belinjau yang telah digoreng dan dihancurkan kasar2
100 g mentega
60 g gula pasir
2 sb madu
mangkuk kertas yg kecil secukupnya
Cara-cara
1. Satukan mentega,gula dan madu di dlm kuali.Kacau.
2. Masak di atas api sederhana panas hingga gula larut.
3. Masukkan pula keropok belinjau dan gaul hingga sebati.Matikan api.
4. Bubuh adunan belinjau di dlm mangkuk2 kertas.Buat hingga habis dan susun kan diatas dulang pembakar.
5. Bakar selama 8-10 min atau hingga keperangan.
6. Sejukkan belinjau madu di atas redai dan simpan di dlm bekas kedap udara
BISKUT MELLOW BROWNIES
Bahan-Bahan
70g butter
130g gula halus
2 biji telur
100g tepung gandum
20g serbuk koko
55g walnuts- potong kecil-kecil
1 bar coklat
Cara-cara
1. Panaskan oven sehingga 190C. Butter dan telur biar dalam suhu bilik. Ayak tepung gandum dan serbuk koko.
2. Masukkan butter dan gula ke dalam mangkuk. Pukul sehingga putih.
3. Masukkan pula telur. Pukul sehingga kembang.
4. Masukkan bahan ayak dan walnut kacau sehingga bergaul rata.
5. Tuangkan ke dalam loyang. Bakar selama 25-30 minit.
6. Bila dan siap, keluarkan brownies dr oven. Kemudian patah-patahkan coklat bar tadi ke atas brownies.
7. Masukkan semula ke dalam oven yg masih panas. Bila coklat dah cair, keluarkan dr oven dan rata - ratakan.
8. Bila dah sejuk dan coklat hampir nak keras bolehlah dipotong.
70g butter
130g gula halus
2 biji telur
100g tepung gandum
20g serbuk koko
55g walnuts- potong kecil-kecil
1 bar coklat
Cara-cara
1. Panaskan oven sehingga 190C. Butter dan telur biar dalam suhu bilik. Ayak tepung gandum dan serbuk koko.
2. Masukkan butter dan gula ke dalam mangkuk. Pukul sehingga putih.
3. Masukkan pula telur. Pukul sehingga kembang.
4. Masukkan bahan ayak dan walnut kacau sehingga bergaul rata.
5. Tuangkan ke dalam loyang. Bakar selama 25-30 minit.
6. Bila dan siap, keluarkan brownies dr oven. Kemudian patah-patahkan coklat bar tadi ke atas brownies.
7. Masukkan semula ke dalam oven yg masih panas. Bila coklat dah cair, keluarkan dr oven dan rata - ratakan.
8. Bila dah sejuk dan coklat hampir nak keras bolehlah dipotong.
BISKUT LAMINGTON
Bahan-Bahan
200 gm coklat masakan
125 gm mentega
½ cawan gula perang
1 biji telur 1 ¾ cawan tepung gandum
1 camca teh serbuk penaik
¼ cawan kelapa parut kering
Cara:
1. Cairkan coklat, mentega dan gula perang di atas api perlahan. Sejukkan.
2. Masukkan telur, tepung yang diayak bersama serbuk penaik. Putar hingga adunan.
3. Bungkus adunan dan simpan dingin di dalam peti sejuk 30 minit.
4. Keluarkan, ambil secamca besar adunan, bentukkan bulat dan salut dengan kelapa parut kering. Bakar selama 15 minit pada suhu 125 darjah Celcius.
200 gm coklat masakan
125 gm mentega
½ cawan gula perang
1 biji telur 1 ¾ cawan tepung gandum
1 camca teh serbuk penaik
¼ cawan kelapa parut kering
Cara:
1. Cairkan coklat, mentega dan gula perang di atas api perlahan. Sejukkan.
2. Masukkan telur, tepung yang diayak bersama serbuk penaik. Putar hingga adunan.
3. Bungkus adunan dan simpan dingin di dalam peti sejuk 30 minit.
4. Keluarkan, ambil secamca besar adunan, bentukkan bulat dan salut dengan kelapa parut kering. Bakar selama 15 minit pada suhu 125 darjah Celcius.
BISKUT MERINGUE KISSES
Bahan (A)
2 biji putih telur
180 gram gula
1/4 sudu teh cream of tartar
Bahan (B)
1/2 sudu besar tepung jagung
150 gram coklat masakan, dicairkan
Cara-caranya
1. Pukul putih telur bersama dengan cream of tartar sehingga kembang dan kaku. Campurkan gula sedikit demi sedikit hingga pekat.
2. Kaup dan balikkan (B) hingga ia sempurna.
3. Bubuh adunan kedalam beg piping bermuncung bintang. Paipkan keatas kertas pembakar.
4. Bakar pada suhu 130 darjah C selama 1 jam atau sehingga ia ranggup.
5. Sesudah sejuk, celup meringue dengan coklat masakan cair. Letak diatas kertas minyak sehingga ia keras.
2 biji putih telur
180 gram gula
1/4 sudu teh cream of tartar
Bahan (B)
1/2 sudu besar tepung jagung
150 gram coklat masakan, dicairkan
Cara-caranya
1. Pukul putih telur bersama dengan cream of tartar sehingga kembang dan kaku. Campurkan gula sedikit demi sedikit hingga pekat.
2. Kaup dan balikkan (B) hingga ia sempurna.
3. Bubuh adunan kedalam beg piping bermuncung bintang. Paipkan keatas kertas pembakar.
4. Bakar pada suhu 130 darjah C selama 1 jam atau sehingga ia ranggup.
5. Sesudah sejuk, celup meringue dengan coklat masakan cair. Letak diatas kertas minyak sehingga ia keras.
0 comments:
Post a Comment