Rss Feed
  1. Kaedah Putar

    Sunday, 17 November 2013

    Pengertian Kaedah Putar
    Kaedah putar ialah kaedah di mana lemak dan gula diputar sehingga menjadi kembang dan putih.

    Biskut yang disediakan dengan Kaedah Putar
    Antara biskut yang disediakan dengan kaedah putar ialah seperti di bawah:
    (a)   Biskut badam rangup
    (b)   Biskut serpihan coklat
    (c)   Biskut cornflakes rangup


    Menghias dan Menghidang Biskut
    Hidangkan biskut di atas pinggan beralaskan kertas doili apabila sedia untuk dimakan. Biskut juga boleh disimpan di dalam bekas yang kedap udara supaya rasa biskut dapat terpelihara. Susunan biskut mestilah kemas dan menarik agar biskut sentiasa kekal dalam bentuk asalnya.

    Pengiraan Kos Biskut Kaedah Putar
    Pengiraan kos biskut dibuat berdasarkan kepada bahan yang digunakan untuk resipi yang dipilih.

    Kek yang Disediakan dengan Kaedah Putar
    Antara kek yang disediakan dengan kaedah putar adalah seperti berikut:
    (a)   Kek pelangi              
    (b)   Kek permaisuri           
    (c)   Kek coklat


    Menghias dan Menghidang Kek
    Aising, krim coklat, buah-buahan seperti kismis, ceri, raspberi dan buah-buahan campuran digunakan untuk menghias kek. Hiasan yang berasaskan coklat adalah paling popular. Coklat cip, coklat urai dan manik gula berwarna-warni boleh digunakan sebagai hiasan. Kek yang dihias cantik dihidangkan di atas pinggan kek yang dialas dengan pelapik kek atau kertas doili.

    Pengiraan Kos Kek Kaedah Putar
    Pengiraan kos kek dibuat berdasarkan bahan yang digunakan untuk resipi yang dipilih.

  2. 0 comments:

    Post a Comment