Rss Feed
  1. Latihan (Kaedah Membuat Kek dan Biskut)

    Thursday 14 November 2013

    AKTIVITI 1
    Sila pilih jawapan yang betul.

    1. Apakah cara menyimpan yang betul untuk mengelakkan biskut menjadi lemau?
    A Menyimpan dalam balang kaca
    B Menyimpan dalam balang kedap udara
    C Membiarkan di dalam ketuhar pembakar
    D Membungkus dengan plastik lutsinar

    2. Apakah tujuan mengayak tepung bersama-sama dengan serbuk penaik semasa menyediakan kek kaedah putar?
    I  Mencampurkan udara ke dalam tepung
    II  Mengeluarkan dan mengasingkan bendasing
    III Supaya tepung dan serbuk penaik bercampur rata
    IV Memudahkan kerja-kerja memutar adunan dilakukan
    A I dan II                                  C II dan III
    B I dan IV                                D III dan IV

    3. Apakah cara yang boleh dilakukan untuk  mengelakkan adunan menjadi mendadih?
    A Mengurangkan kelajuan putaran
    B Meninggikan suhu ketuhar semasa membakar
    C Menambah sedikit tepung ke dalam adunan
    D Menyimpan adunan di dalam peti sejuk sebelum membakar

    4. Antara yang berikut, kek yang manakah dihasilkan menggunakan kaedah putar?
    A Kek bahulu lapis                 C Karipap
    B Kek pelangi                         D Tart kelapa

    5. Apakah bahan perisa untuk kek pelangi?
    A Pewarna                              C Esen vanila
    B Minyak sayur                       D Serbuk penaik

    AKTIVITI 2





  2. 0 comments:

    Post a Comment