Pengertian Kaedah Enjut
Kaedah enjut ialah gula dan telur dienjut hingga kembang dan
gebu. Kualiti kek yang dihasilkan dengan kaedah ini bergantung kepada kuantiti
udara yang terperangkap di dalam adunan ketika mengenjut.
Kek yang Disediakan dengan Kaedah Enjut
Bahulu ialah sejenis kek yang disediakan dengan kaedah enjut.
Bahulu boleh disediakan dalam acuan pelbagai corak untuk mendapat bentuk yang
menarik. Bahulu dihidang di dalam pinggan beralaskan kertas doili. Simpan dalam
balang kedap udara untuk memelihara rasanya.
Pengiraan Kos Bahulu
Pengiraan kos dibuat berdasarkan sukatan bahan yang digunakan
untuk resipi bahulu.
Kek yang Disediakan dengan Kaedah Enjut yang Divariasikan
Contoh kek daripada kaedah enjut yang divariasikan adalah
seperti di bawah:
(a) Bahulu gulung
(b) Bahulu lapis
Menyedia, Memasak, Menghias, Menghidang, dan Membuat Pengiraan
Kos Kek Kaedah Enjut yang Divariasikan
Kek kaedah enjut boleh divariasikan dengan menambahkan
bahan-bahan lain seperti krim koko dan jem bagi menambahkan rasa kepada bahulu.
Ia juga menjadikan bahulu lebih menarik.
Menghias dan Menghidang Kek Kaedah Enjut yang Divariasikan
Kek bahulu seperti bahulu gulung boleh dihias dengan
berbagai-bagai cara menggunakan aising, coklat cair, coklat urai, jem panas,
dan kelapa parut.
Contohnya:
• Coklat cair
Bahagian luar kek gulung boleh dihiasi dengan membuat corak
menggunakan coklat cair.
• Jem panas dan kelapa parut kering
Sapukan bahagian luar kek gulung dengan jem panas serta
sadurkan dengan kelapa parut kering yang berwarna atau tanpa warna.
Potong bahulu gulung setebal 2-3 cm. Aturkan di dalam pinggan
bulat beralaskan kertas doili. Hiaskan dengan ceri merah.
Pengiraan Kos Kek Kaedah Enjut yang Divariasikan
Pengiraan kos dibuat berdasarkan sukatan bahan
yang digunakan untuk resipi yang dipilih.
0 comments:
Post a Comment