Rss Feed
  1. Aneka Kuih Tempatan

    Thursday, 14 November 2013



    KUIH DONUT


    Bahan-bahan 
    1 biji ubi kentang sederhana besar
    5 gm yis kering @ 1/2 paket mauri pan
    1/3 cawan @ 73 gm minyak masak
    1/3 cawan @ 73 gm air suam
    1/4 tin @ 126 gm susu pekat manis
    1 sudu besar gula
    1 sudu teh garam
    500 gm gandum

    Cara Penyediaan 
    1. Rebus kentang sehingga empuk dan kisar kentang bersama 1 cawan air suam.
    2. Satukan yis, gula, air suam, minyak, susu, garam dan kentang kisar.
    3. Masukkan tepung sedikit dan kacau dengan hujung jari.
    4. Masukkan baki tepung dan uli sehingga menjadi doh. Doh ni memamg lembik sedikit tapi          tak pe.
    5. Ambil doh dan bulat-bulatkan ikut saiz kesukaan. Susun doh dalam dulang dan biar naik 2         kali ganda.
    6. Panaskan minyak dan buat lubang ditengah-tengah. Goreng hingga masak.



    KUIH KASUWI MARBLE


    Bahan-bahan 
    220 g tepung beras
    40 g tepung kanji
    200 g gula pasir (akak guna 180g gula pasir+20g gula merah)
    800 g santan (100g pati santan + air)
    1/2 sb air kapur atau secukup rasa
    1/2 sk garam
    2 helai daun pandan - disimpul
    1 sk choc. emulco (opt.) / pewarna coklat
    sedikit pewarna kuning muda
    secukup kelapa parut kukus

    Cara Penyediaan
    1. Satukan bahan2 ke dalam periuk kecuali pewarna dan kelapa parut dan masak hingga             hampir pekat.Kelurkan daun pandan.
    2. Adunan dibahagi dua dan warnakan coklat dan kuning. Marblekan adunan berselang-seli           warna dalam loyang bergris. Jika adunan yang dimarblekan membukit, goyang2kan loyang       supaya adunan rata.
    3. Kukus hingga masak selama 20-30 min. dan sejukkan kuih.
    4. Apabila kuih sudah benar2 sejuk, potong kecil dan hidangkan bersama kelapa parut kukus.



    KUIH TAKO



    Bahan-bahan Lapisan Bawah :
    1 cawan tepung jagung (kurangkan sedikit, dalam 2 sudu kecil)
    1 cawan gula
    4 cawan air
    Pewarna hijau/jus pandan

    Bahan-bahan Lapisan Atas :
    1/2 cawan tepung jagung
    4 cawan santan pekat
    Garam

    Cara Penyediaan Lapisan Bawah :
    1. Bancuh rata dan masakkan atas api. 
    2. Tuangkan ke dalam bekas acuan daun pandan atau bekas plastik putih.

    Cara Penyediaan Lapisan Atas :
    1. Kacau rata dan masakkan atas api sehingga pekat. Tuangkan atas adunan hijau tadi


    KUIH BAKAR 


    Bahan-Bahan
    2 1/2 gelas tepung gandum
    1 gelas gula pasir
    1 gelas gula hangus
    1 gelas susu cair
    2 biji telur
    2 sudu teh vanila
    3 sudu teh soda bikarbonat

    Cara Penyediaan
    1. Pukul telur bersama gula hingga kembang
    2. Masukkan tepung, di gaul soda bikarbonat berselang seli dengan susu cair
    3. Tuangkan gula hangus dan vanila dan kacau sehingga rata masukkan ke                                       dalam acuan  yang telah disapu sendiri minyak
    4. Bakar sampai masak


  2. 0 comments:

    Post a Comment