KUIH DONUT
Bahan-bahan
1
biji ubi kentang sederhana besar
5
gm yis kering @ 1/2 paket mauri pan
1/3
cawan @ 73 gm minyak masak
1/3
cawan @ 73 gm air suam
1/4
tin @ 126 gm susu pekat manis
1
sudu besar gula
1
sudu teh garam
500
gm gandum
Cara Penyediaan
1. Rebus
kentang sehingga empuk dan kisar kentang bersama 1 cawan air suam.
2. Satukan
yis, gula, air suam, minyak, susu, garam dan kentang kisar.
3. Masukkan
tepung sedikit dan kacau dengan hujung jari.
4. Masukkan
baki tepung dan uli sehingga menjadi doh. Doh ni memamg lembik sedikit tapi tak
pe.
5. Ambil
doh dan bulat-bulatkan ikut saiz kesukaan. Susun doh dalam dulang dan biar naik
2 kali ganda.
6. Panaskan
minyak dan buat lubang ditengah-tengah. Goreng hingga masak.
KUIH KASUWI MARBLE
Bahan-bahan
220 g tepung beras
40 g tepung kanji
200 g gula pasir (akak
guna 180g gula pasir+20g gula merah)
800 g santan (100g pati
santan + air)
1/2 sb air kapur atau
secukup rasa
1/2 sk garam
2 helai daun pandan -
disimpul
1 sk choc. emulco (opt.) /
pewarna coklat
sedikit pewarna kuning
muda
secukup kelapa parut kukus
Cara Penyediaan
1. Satukan bahan2 ke dalam
periuk kecuali pewarna dan kelapa parut dan masak hingga hampir pekat.Kelurkan
daun pandan.
2. Adunan dibahagi dua dan
warnakan coklat dan kuning. Marblekan adunan berselang-seli warna dalam loyang
bergris. Jika adunan yang dimarblekan membukit, goyang2kan loyang supaya adunan
rata.
3. Kukus hingga masak
selama 20-30 min. dan sejukkan kuih.
4. Apabila kuih sudah
benar2 sejuk, potong kecil dan hidangkan bersama kelapa parut kukus.
KUIH TAKO
Bahan-bahan
Lapisan Bawah :
1 cawan tepung jagung
(kurangkan sedikit, dalam 2 sudu kecil)
1 cawan gula
4 cawan air
Pewarna hijau/jus pandan
1 cawan gula
4 cawan air
Pewarna hijau/jus pandan
Bahan-bahan
Lapisan Atas :
1/2 cawan tepung jagung
4 cawan santan pekat
Garam
4 cawan santan pekat
Garam
Cara Penyediaan Lapisan Bawah :
1. Bancuh rata dan masakkan
atas api.
2. Tuangkan ke dalam bekas acuan daun pandan atau bekas plastik putih.
Cara Penyediaan Lapisan Atas :
1. Kacau rata dan masakkan atas api sehingga pekat. Tuangkan atas adunan hijau tadi
1. Kacau rata dan masakkan atas api sehingga pekat. Tuangkan atas adunan hijau tadi
KUIH BAKAR
Bahan-Bahan
2 1/2 gelas tepung gandum
1 gelas gula pasir
1 gelas gula hangus
1 gelas susu cair
2 biji telur
2 sudu teh vanila
3 sudu teh soda bikarbonat
Cara Penyediaan
1. Pukul telur bersama gula hingga kembang
2. Masukkan tepung, di gaul soda bikarbonat
berselang seli dengan susu cair
3. Tuangkan gula hangus dan vanila dan kacau
sehingga rata masukkan ke dalam acuan yang telah
disapu sendiri minyak
4. Bakar sampai masak
0 comments:
Post a Comment