Kaedah gaul dan ramas ialah lemak dan tepung digaul ramas dengan menggunakan hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti.
Membungkus Biskut
* Elakkan
daripada menyimpan biskut dalam bekas yang sama dengan kek kerana kelembapan
pada kek akan meresap ke dalam biskut.
Contoh Pengiraan Kos Biskut Kacang
Kek akan kelihatan lebih menarik dan menyelerakan jika dihias sama ada menggunakan aising, krim, coklat, atau menggunakan buah-buahan seperti buah-buahan campuran, kismis, raspberi dan strawberi. Kek boleh dihidangkan di atas pinggan kek yang dialas dengan pelapik kek atau kertas doili.
Cara Membuat Karipap Pusing:
Pastri berinti savouri seperti karipap dan
sardin gulung boleh dihidang dalam pinggan bujur ataupun lebih menarik lagi
jika menggunakan bakul-bakul roti kecil beralaskan kain ataupun kertas doili.
Hiasan dengan cili merah, daun parsli, dan daun pudina menjadikan hidangan
lebih menarik.
Biskut yang disediakan dengan Kaedah
Gaul dan Ramas
Antara biskut yang dihasilkan
melalui kaedah gaul dan ramas adalah seperti:
(a) Biskut samperit
(c) Biskut kacang
(b) Tart nanas
(d) Biskut makmur
Menghias dan Menghidang Biskut
Biskut boleh dihias dengan pelbagai jenis hiasan
agar kelihatan menarik. Jenis-jenis hiasan yang mudah adalah seperti kuning
telur, ceri, coklat urai, dan gula manik yang beraneka warna. Biskut boleh
dihidangkan di dalam pinggan yang dialaskan dengan kertas doili.
Membungkus Biskut
Cara Menyimpan
Biskut
* Biskut hendaklah disejukkan sebelum disimpan dalam bekas yang sesuai
seperti plastik, kotak lutsinar, dan balang kedap udara supaya biskut tahan
lama, mudah dilihat dari segi bentuk dan susunan biskut yang menarik.
* Simpan biskut yang berlainan jenis di dalam bekas yang berasingan supaya
kualiti biskut terjamin.
Contoh Pengiraan Kos Biskut Kacang
Kek yang Disediakan dengan Kaedah
Gaul dan Ramas
Contoh kek yang disediakan dengan
kaedah gaul dan ramas ialah:
(a) Kek batik
(b) Ban
jem
(c) Kek bantalKek akan kelihatan lebih menarik dan menyelerakan jika dihias sama ada menggunakan aising, krim, coklat, atau menggunakan buah-buahan seperti buah-buahan campuran, kismis, raspberi dan strawberi. Kek boleh dihidangkan di atas pinggan kek yang dialas dengan pelapik kek atau kertas doili.
Pastri yang Disediakan dengan Kaedah Gaul dan Ramas
Pastri adalah adunan tepung,
lemak, dan cecair yang dihasilkan dalam bentuk doh. Pastri yang dihasilkan
melalui kaedah gaul dan ramas dikenal sebagai pastri rapuh. Antara contoh pasti rapuh yang
disediakan dengan kaedah gaul dan ramas adalah seperti di bawah:
(a) Karipap
(b) Sardin
gulung
(c) Tart
kelapaCara Membuat Karipap Pusing:
Menghias dan Menghidang Pastri
Pastri boleh dibuat sama ada berinti savouri atau manis.
Pastri berinti manis boleh dihias dengan pelbagai jenis jem buah-buahan,
aising, gula halus, dan krim kastad.Pastri manis boleh dihidangkan dalam
pinggan bulat beralaskan kertas doili.
0 comments:
Post a Comment