Rss Feed
  1. SELAMAT DATANG KE BLOG DAPUR ERT.COM

    Sunday, 17 November 2013

    Laman ilmiah yang membolehkan kita berkongsi ilmu tentang 2 topik dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu iaitu topik Bater (Tingkatan1) dan Kaedah Membuat Kek dan Biskut (Tingkatan 3). Selain itu, kita juga boleh berkongsi maklumat dengan lebih lanjut berkaitan dengan info kesihatan dalam pemakanan dan petua masakan.


    BATER : 

    Dalam topik ini, anda akan mempelajari...

    * Pengertian Bater
    * Jenis-jenis bater
    * Menyenaraikan beberapa jenis kuih hasil daripada bater cair dan bater pekat
    * Menyediakan makanan daripada bater cair dan bater pekat



    KAEDAH MEMBUAT KEK DAN BISKUT:

    Dalam topik ini, anda akan mempelajari...

    * Menjelaskan pengertian kaedah gaul dan ramas
    * Mengenal pasti biskut yang dihasilkan dengan menggunakan kaedah gaul dan ramas
    * Membungkus biskut dengan cara yang betul
    * Mengenal pasti kek yang dihasilkan dengan kaedah gaul dan ramas
    * Menerangkan pengertian pastri
    * Mengenal pasti pastri yang disediakan dengan menggunakan kaedah gaul dan ramas
    * Menerangkan pengertian kaedah putar
    * Mengenal pasti biskut dan kek yang disediakan dengan dengan menggunakan kaedah putar
    * Menyatakan pengertian kaedah enjut
    * Mengenal pasti kek yang disediakan menggunakan kaedah enjut
    * Mengenal pasti kek yang disediakan menggunakan kaedah enjut
    * Mengenal pasti kek enjut yang divariasikan
    * Menyedia, memasak, menghias, menghidang dan membuat pengiraan kos biskut, kek dan pastri





    Dapur Bujang - Resepi Roti Jala (Berasaskan bater cair)