Rss Feed
  1. Bater

    Thursday, 14 November 2013

    Pengertian Bater

    Bater ialah campuran tepung dan cecair seperti air, susu atau santan. Bater berasal daripada perkataan Perancis iaitu "battre" yang mempunyai maksud pukul atau enjut. Telur yang dimasukkan ke dalam bater adalah untuk menambahkan khasiat dan menyedapkan rasa bater.

    Jenis Bater

    Terdapat dua jenis bater iaitu bater pekat dan bater cairCair atau pekatnya bater bergantung kepada jumlah cecair yang dicampurkan kepada tepung untuk menghasilkannya. Konsistensi adunan yang dihasilkan merupakan perbezaan antara kedua jenis bater ini.

    Bater Pekat

    • Bater pekat ialah campuran tepung dengan cecair dalam bentuk krim yang pekat.
    • Sering digunakan untuk menyadur makanan sebelum digoreng.
    • Oleh kerana konsistensinya yang pekat, ia sukar merebak apabila dituangkan ke dalam kuali.

    Contoh Makanan Daripada Bater Pekat


    Bater Cair

    • Konsistensi bater cair adalah cair, berkrim dan mudah dituang.
    • Juga dikenali sebagai bater penkek atau lempeng.
    • Apabila dituangkan ke dalam kuali, bater ini akan cepat merebak menjadi lapisan yang nipis.

    Contoh Makanan Daripada Bater Cair


    Penyediaan Makanan

    Bater yang baik ialah bater yang banyak mengandungi udara dan ringan. Cara yang digunakan untuk memasukkan banyak udara ke dalam bater dan menghasilkan bater yang ringan ialah ramuan kering diayakkan bersama atau adunan dipukul hingga rata.


    Sukatan Untuk Penyediaan Bater




    Langkah-langkah Untuk Penyediaan Bater




  2. 0 comments:

    Post a Comment