Pengertian Bater
Bater ialah campuran tepung dan cecair
seperti air, susu atau santan. Bater berasal daripada perkataan Perancis
iaitu "battre" yang mempunyai maksud pukul atau enjut. Telur yang dimasukkan ke dalam bater adalah
untuk menambahkan khasiat dan menyedapkan rasa bater.
Jenis Bater
Terdapat dua jenis bater iaitu bater pekat
dan bater cair. Cair atau pekatnya bater bergantung kepada
jumlah cecair yang dicampurkan kepada tepung untuk menghasilkannya. Konsistensi adunan yang dihasilkan merupakan
perbezaan antara kedua jenis bater ini.
Bater Pekat
Bater Cair
Bater Pekat
- Bater pekat ialah campuran tepung dengan cecair dalam bentuk krim yang pekat.
- Sering digunakan untuk menyadur makanan sebelum digoreng.
- Oleh kerana konsistensinya yang pekat, ia sukar merebak apabila dituangkan ke dalam kuali.
Contoh Makanan Daripada Bater Pekat
- Konsistensi bater cair adalah cair, berkrim dan mudah dituang.
- Juga dikenali sebagai bater penkek atau lempeng.
- Apabila dituangkan ke dalam kuali, bater ini akan cepat merebak menjadi lapisan yang nipis.
Contoh Makanan Daripada Bater Cair
Penyediaan Makanan
Bater yang baik ialah bater yang banyak mengandungi udara dan ringan. Cara yang digunakan untuk memasukkan banyak udara ke dalam bater dan menghasilkan bater yang ringan ialah ramuan kering diayakkan bersama atau adunan dipukul hingga rata.
0 comments:
Post a Comment