KEK
COKLAT KUKUS
Bahan-Bahan
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
½ cawan susu manis
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur
Cara Menyediakan
1. Campur
koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dalam periuk dan masak sebentar
atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam Tepung, soda
bikarbonat dan baking powder di ayak
2. Telur
dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi. Gaul rata dan campur
tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti
adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan sahaja)
3. Tutup
acuan dengan aluminium foil agar tidak masuk wap. Kukus selama 1 1/2 jam.
Angkat
dan sejuk kan
Toping Coklat:
250 g coklat masakan } potong kecil2
1 sudu besar majerin
130 ml double cream atau whipping cream
Sedikit gula halus secukup rasa (supaya
topping tidak terlalu pahit)
Cara membuat toping
Cairkan coklat
secara double-boiler Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream
Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak
sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang
seli.
********************************************************************************************************************
Bahan-bahan
100 gm gula perang
150 gm tepung gandum
60 gm serbuk badam
90 gm - 110 gm mentega cair
Cara menyediakan
1. Satukan gula, tepung dan serbuk badam di dalam bekas pengadun. Gaul rata.
2. Campurkan mentega cair dan gaul lagi hingga sebati.
3. Tuangkan di dalam dulang pembakar bersaiz 16 x 16 sm (8 x 8 inci).
4. Bakar di dalam ketuhar hingga berwarna perang muda.
5. Setelah masak, biarkan ia sejuk.
Bahan-bahan untuk bahagian atas
100 gm mentega
60 gm (1/4 cawan) madu
200 gm badam - dipanggang
Cara menyediakan
1. Kacau mentega dan madu sehingga cair.
2. Renehkan selama tiga minit lagi.
3. Masukkan badam dan kacau.
4. Tuangkan ke atas bahagian yang dibakar tadi.
5. Bakar lagi selama 20 hingga 25 minit sehingga kekuningan.
6. Biarkan sejuk sebelum dipotong
********************************************************************************************************************
********************************************************************************************************************
KEK YOGURT STRAWBERRY
100 gm gula perang
150 gm tepung gandum
60 gm serbuk badam
90 gm - 110 gm mentega cair
Cara menyediakan
1. Satukan gula, tepung dan serbuk badam di dalam bekas pengadun. Gaul rata.
2. Campurkan mentega cair dan gaul lagi hingga sebati.
3. Tuangkan di dalam dulang pembakar bersaiz 16 x 16 sm (8 x 8 inci).
4. Bakar di dalam ketuhar hingga berwarna perang muda.
5. Setelah masak, biarkan ia sejuk.
Bahan-bahan untuk bahagian atas
100 gm mentega
60 gm (1/4 cawan) madu
200 gm badam - dipanggang
Cara menyediakan
1. Kacau mentega dan madu sehingga cair.
2. Renehkan selama tiga minit lagi.
3. Masukkan badam dan kacau.
4. Tuangkan ke atas bahagian yang dibakar tadi.
5. Bakar lagi selama 20 hingga 25 minit sehingga kekuningan.
6. Biarkan sejuk sebelum dipotong
********************************************************************************************************************
KEK MASAM MANIS
Bahan-Bahan
250 gm Buttercup/ Margerin D’bake
1 Cawan gula halus
1 ½ cawan tepung biskut (biskut merrie @ cream cream cracker-blend kering)
1 tin susu kecil pekat manis (kalau yg tinggi sket tu ambil ¾ tin)
6 biji telur gred A ( if telur biasa 7 atau 8 biji)
1 tutup esen vanilla
Pewarna hijau dan kuning
5 peket asam manis
Cara Menyediakan
1) Pukul telur hingga kembang-dalam satu bekas.
2) Pukul butter dan gula hingga kembang,kemudian masukkan esen vanilla.-dalam
satu bekas lain.
3) Kemudian barulah campurkan telur yang telah dipukul kembang dengan butter
dan gula yang telah dipukul asing tadi dalam satu bekas.
4) Masukkan tepung biskut, kemudian susu dan kacau hingga sebati.
5) Asingkan kepada 2 bahagian-satu kuning dan satu hijau.
6) Kukus kek selapis demi selapis.
********************************************************************************************************************
Cara Menyediakan
********************************************************************************************************************
250 gram biskut marie dipecah2kan
45 gram nestum
170 gram mentega
45 gram milo
170 gram air
10 gram serbuk koko
100 gram susu manis
4 biji telur
70 gram gula
1 sudu ten vanilla
(Sedikit kacang goreng ditumbuk kasar sebagai tambahan)
Cara Menyediakan
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukan telur dan pukul lagi
2. Susu koko milo nestum dan air disatukan masukan mentega dan vanilla kacau sebati.
3. Masak diatas api sederhana selama 20 minit masukkan biskut kacau lagi sebingga sebati.
4. Masukkan dlm loyang dan mampatkan sejukkan dlm pet iais
********************************************************************************************************************
BAHULU GULUNG
Bahan-bahan
( dulang saiz 9" x 7" atau
10" x 10" x 1" - Satu gulung utk 3-4 orang )
90g tepung gandum (diayak)
3 biji telur A (telur yang segar pada
suhu bilik)
5 sudu besar gula halus
1 sudu kecil esen vanilla / jus lemon
jem secukupnya (DJ menggunakan filling
strawberi)
sedikit gula halus untuk taburan - boleh
skip
Cara Menyediakan
1. Sediakan
tin/loyang/dulang pembakar. Alas dgn baking sheet dan griskan serta taburkan
sedikit tepung di permukaannya. Panaskan oven pd suhu 180C.
2. Putar
telur dgn gula sehingga betul-betul kembang dan ringan. (pastikan adunan ini
btl2 kembang dan gebu, ini akan membantu kek menjadi lebih ringan dan lembut setelah
masak)
3. Masukkan
esen vanilla/jus lemon dan putar lagi hingga sebati.
4. Masukkan
tepung sedikit demi sedikit dlm adunan tadi sambil dikacau dengan cara kaup
balik. (kaup tepung dengan perlahan sahaja)
5. Tuangkan
adunan ke dalam dulang yang telah disediakan. Ratakan.
6. Bakar pd
tetingkat atas(high rack) selama 20 minit atau sehingga kek keperangan. (jika
menggunakan suhu 200C, bakar selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu kepada
180C, dan bakar lg selama 5 minit).
7. Panaskan
jem raspberi sehingga cair.
8. Alaskan
sekeping kertas minyak di atas kain lembab. Taburkan sedikit gula di atasnya.
9. Setelah
bahulu masak, terus keluarkan dan terbalikkan di atas kertas minyak td. Potong
kerak di bahagian tepinya jika suka. Sapukan jem di atas bahulu hingga rata.
10. Gulung
dgn kemas dgn menggunakan kertas minyak.
11. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang.********************************************************************************************************************
KEK BATIK JAWA
Bahan-bahan
250 gram biskut marie dipecah2kan
45 gram nestum
170 gram mentega
45 gram milo
170 gram air
10 gram serbuk koko
100 gram susu manis
4 biji telur
70 gram gula
1 sudu ten vanilla
(Sedikit kacang goreng ditumbuk kasar sebagai tambahan)
Cara Menyediakan
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukan telur dan pukul lagi
2. Susu koko milo nestum dan air disatukan masukan mentega dan vanilla kacau sebati.
3. Masak diatas api sederhana selama 20 minit masukkan biskut kacau lagi sebingga sebati.
4. Masukkan dlm loyang dan mampatkan sejukkan dlm pet iais
0 comments:
Post a Comment